Nικόλας Ακτύπης

Ο Τότι είπε «αντίο» αλλά θα είναι πάντα ο «βασιλιάς της πόλης»

Λίγο πριν κλείσει τα 41 του ο Φραντσέσκο Τότι λέει αντίο στα γήπεδα, όχι όμως και στη Ρόμα. Άλλωστε, κανένας πραγματικός βασιλιάς δεν γυρίζει την πλάτη στον λαό του.

Το ψυχανεμιζόμασταν εδώ και καιρό και ουσιαστικά το γνωρίζαμε από την αρχή της σεζόν. Αυτή θα ήταν κ τελευταία χρονιά του Φραντσέσκο Τότι ως ποδοσφαιριστή. Οι περιορισμένες -λόγω ηλικίας- εμφανίσεις του στη Serie A θα αποκτούσαν συλλεκτικό χαρακτήρα.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Δια στόματος Μόντσι, του τεχνικού διευθυντή της Ρόμα, ήρθε και η επίσημη θέση της ομάδας, σχετικά με το μέλλον του. Αυτό θα τον βρει έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, αλλά όχι πολύ μακριά. Όπως αναμενόταν, ο αιώνιος αρχηγός θα παραμείνει σε διοικητικό πόστο, γνωρίζοντας πως το να είσαι η ζωντανή ιστορία και ο αδιαφιλονίκητης «βασιλιάς» ενός συλλόγου, μιας πόλης, μιας ολόκληρης φυλής ανθρώπων, δεν σε τοποθετεί αυτόματα στο απυρόβλητο.

Ίσως μάλιστα, το έξυπνο γι’ αυτόν θα ήταν να μείνει θεατής των γεγονότων και των εξελίξεων στην ομάδα. Να παραμείνει ιδανικός κι αναμάρτητος σε όσα ακολουθήσουν. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μετανιώσει την επιλογή του να συνεχίσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο. Είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν γενιές που θα γαλουχηθούν με τις διηγήσεις και όχι με την ζωντανή εικόνα του στο γήπεδο, που θα αμφισβητήσουν τις ικανότητες του και τη σημασία του στον οργανισμό των «τζαλορόσι».

Το να είσαι σημαία δεν συνεπάγεται ότι θα είσαι άφθαρτος ή ανέγγιχτος. Χρειάζεται κότσια και τρέλα το να αρνείσαι να βγεις στη… σύνταξη. Αλλά από την άλλη, για ανθρώπους και αθλητές σαν τον Τότι, το «μετά» μιας τέτοιας καριέρας μοιάζει με την αποφυλάκιση κάποιου μακροχρόνια έγκλειστου. Ενός ατόμου που δεν έχει μάθει να κάνει άλλη ζωή. Και ο Τότι από επιλογή του δεν ξέρει και δεν θέλησε να μάθει ποτέ τι υπάρχει έξω από τα τείχη της Ρώμης.

Τα ταξίδια του μακριά από αυτήν ήταν πάντα ολιγοήμερα, όσο χρειαζόταν για να την διαφημίσει ως το καλύτερο προϊόν της. Ως απόδειξη ότι υπάρχει ποδοσφαιρικός παράδεισος για εκείνους που επιλέγουν να μείνουν σε αυτόν. Καμία Εύα, κανένα μήλο και κανένας όφις δεν αποδείχτηκε αρκετά θελκτικός για να τον σαγηνέψει και να τον πείσει να δοκιμάσει τον «απαγορευμένο καρπό».

Όχι πως θα άλλαζαν και πάρα πολλά αν στα ποδοσφαιρικά γεράματά του έκανε κάποιο συνταξιοδοτικού τύπου πέρασμα από Αμερικές, Αραβίες και Ασίες. Αλλά, να ρε παιδί του, δεν το έκανε. Γιατί είναι ο Τότι. Και για να είμαι κι εγώ ειλικρινής ως φαν της Γιουβέντους, ένα τέτοιο «τέλος» φανταζόμουν για τον Ντελ Πιέρο…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x